Verzet Voor Recht +AUDIO

24 maart 1999

Uit de serie: ‘Verzet Voor Recht’, ‘Recht Op Verzet’ en ‘Zet Het Recht’; ‘Verzet Voor Recht’.

Op een oorspronkelijke wijze wordt in nXt Generation verslag gedaan van een zoektocht naar de betekenis van vrijheid en vrijheid van meningsuiting, naar het belang van verzet tegen maatschappelijk kwaad en naar wat de generatie van oud-verzetsstrijders nog aan waarden en kennis aan de huidige, jonge generatie kan overdragen.

De radio-uitzendingen kregen veel positieve aandacht. Er werd gesproken van een nieuw genre: de docu-rap. Een mix van hiphop hoorspel, klankbeelden, gerapte interviews en een speciaal voor de gelegenheid bewerkte versie van ‘Soldaat van Oranje’ en interviews met verzetsmensen, waaronder Bill Minco.

Wie waren de mensen die in de Tweede Wereldoorlog ondergronds gingen, waarom deden ze dat en hoe deden ze dat? Kunnen wij van ze leren? Is onze vrijheid, en wat wij ervan maken wel datgene waar zij voor gestreden hebben? Zijn idealen het waard om in het uiterste geval je eigen leven voor te geven? Hoe ‘blij’ is de jeugd met de verworven vrijheid en hoe gaat ze daarmee om? En hoe kijkt de oude generatie die voor die vrijheid gevochten heeft aan tegen onze invulling ervan?

De makers van nXt Generation:
Pascal Griffioen (Def P.), voorman van de Osdorp Posse, tekstschrijver en rapper
Rense Vanderhoek (Sores), tekstschrijver, rapper en graficus
Daan van Wegen, beatcreator, mixer van muziek en geluid
Willem Jan Hagens, documentairemaker bij de NPS
Willem Davids, documentairemaker bij de RVU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s