13 jaar ‘nXt-Generation’ afl. 1, 2, 3 en 4 +AUDIO

(kik hier voor alle fotos)

Het is (net) 1999

Rapper Def P profileert zich buiten zijn activiteiten met zijn Osdorp Posse steeds vaker als verhalen-verteller.

De samenwerking van Def P met de RVU dateert van 1999. Samen met documentairemakers Willem Davids en Willem Jan Hagens maakte hij toen ‘nXt Generation’, waarin rap en documentaire versmolten tot een indrukwekkend programma over verzet tijdens en na de oorlog.

Makers: Pascal Griffioen (Def P)/ Rense vanderhoek (Sores)/ Daan van Wegen/ Willem Jan Hagens/ Willem Davids

24 maart 1999

nXt-Generation-1 | Verzet voor Recht

31 maart 1999

nXt-Generation-2 | Recht op Verzet

7 april 1999

nXt-Generation-3 | Zet het Recht

4 mei 2001 (compilatie)

nXt-Generation-4 | Verzet

Op een oorspronkelijke wijze wordt in nXt Generation verslag gedaan van een zoektocht naar de betekenis van vrijheid en vrijheid van meningsuiting, naar het belang van verzet tegen maatschappelijk kwaad en naar wat de generatie van oud-verzetsstrijders nog aan waarden en kennis aan de huidige, jonge generatie kan overdragen.

De radio-uitzendingen kregen veel positieve aandacht. Er werd gesproken van een nieuw genre: de docu-rap. Een mix van hiphop hoorspel, klankbeelden, gerapte interviews en een speciaal voor de gelegenheid bewerkte versie van ‘Soldaat van Oranje’.

De indrukwekkendste delen uit de drie programma’s werden door RVU-programmamaker Willem Davids tot één programma omgevormd. De interviews met verzetsmensen, waaronder die met Bill Minco, vormen de leidraad van deze compilatie. Vragen die in de compilatie aan de orde komen:

Wie waren de mensen die in de Tweede Wereldoorlog ondergronds gingen, waarom deden ze dat en hoe deden ze dat? Kunnen wij van ze leren? Is onze vrijheid, en wat wij ervan maken wel datgene waar zij voor gestreden hebben? Zijn idealen het waard om in het uiterste geval je eigen leven voor te geven? Hoe ‘blij’ is de jeugd met de verworven vrijheid en hoe gaat ze daarmee om? En hoe kijkt de oude generatie die voor die vrijheid gevochten heeft aan tegen onze invulling ervan?

De makers van nXt Generation:

  • Pascal Griffioen (Def P.), voorman van de Osdorp Posse, tekstschrijver en rapper
  • Rense Vanderhoek (Sores), tekstschrijver, rapper en graficus
  • Daan van Wegen, beatcreator, mixer van muziek en geluid
  • Willem Jan Hagens, documentairemaker bij de NPS
  • Willem Davids, documentairemaker bij de RVU

nXt-Generation-4 | Verzet

MP3-bestand (download, 35MB). Compilatieprogramma van de oorspronkelijke driedelige serie uit 1999. Uitgezonden op 3FM in 2000 voorafgaand aan de Dodenherdenking en herhaald op 4 mei 2001 op 747AM en Radio 1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s