Ik, Museumstuk!

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum gaat verbouwen.
Het archief en museum, dat sinds 2006 ook vol staat met een selectie van de mooiste herinneringen uit de rijke radio en tv geschiedenis, gaat op de schop.
De hele boel gaat er uit en wordt vervangen door actuelere dingen.

hoe juist dit vreemde item ooit deze prestigieuze plek in het museum heeft weten te veroveren is mij een raadsel

Nu wist ik dat er ergens in dit museum een kleine radioluisterhoek is waar zelfs een radioprogramma van mij in te vinden is en dat had ik eigenlijk nog nooit goed bekeken.
Omdat ik in mijn opvoeding heb meegekregen dat als je ooit ergens tentoongesteld staat of hangt, dat je dan minstens één keer er zelf naar moet kijken, toog ik afgelopen dinsdag naar het museum.
En jawel op de 1e etage, achter het tv-decor van Willem Ruis (terecht), bevond zich een soort luistercoupé met daar een selectie van de allerberoemdste (!) radiofragmenten. Nog wel, want dit gaat de geplande verbouwing vast niet overleven.

Mijn museumstuk blijkt uit het KRO programma Rauhfaser te komen, waar ik met vriend en collega Jan Leeferink eind jaren ’70, begin jaren ’80, de zogeheten Brom en Ruis Show maakte.
Ik tref -uit ons rijke oeuvre- een compilatie aan van twee onderdelen. In totaal drie minuten.
Het begint met één van onze beste tunes. Op muziek van The Tubes hoor ik Jan met veel galm: Vanavond … direct en rechtstreeks in uw huiskamer … de jongens met de gouden handjes … de mannen van de onnavolgbare spoeltechnieken … de veelzijdigste stuntelaars van Hilversum … daar komt ie dan … de Brom en Ruis Shóóówwww !!!
Gevolgd door een uiterst impressionistisch kort hoorspel dat waarschijnlijk de titel ‘Is Karel thuis?’ heeft meegekregen.
Hierin stellen Jan en ik deze vraag over ene Karel een aantal keren met verdraaide stem per telefoon aan een vrouw die ik herken als de moeder van mijn toenmalige vriendin. Hierdoor wist ik dat dat dit item moest komen uit 1979.
Wie dit heeft uitgezocht en hoe juist dit vreemde item ooit deze prestigieuze plek in het museum heeft weten te veroveren is mij een raadsel. Ik was dit ‘kunststuk’ totaal vergeten, terwijl ik toch bijna alles uit die tijd bewaard heb. [HIER BEWAARD]

Bij het verlaten van het museum nog even aan een museummedewerker gevraagd naar de verbouwingsplannen.
Dat blijkt nog helemaal niet zo zeker, maar in ieder geval pas ná het komende ‘Top2000 Café’ in 2020.
Dus er is nog tijd om deze unieke ervaring persoonlijk te beleven. Doen!

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s